- Genel içinde
- Yorum bırakın
Power BI da Row Level Security
Merhabalar,
Row level security(RLS) raporlarımız için olmazsa olmazlar arasına girmiş durumda. Bunun nedeni data gizliliği, herkesin sadece yetkisi dahilindeki dataları görmesi.. gibi konular önemli ihtiyaçlar olarak karşımıza gelmekte.
Genelde row level security raporlama araçlarında windows authentication ile gelen kullanıcının Active Directory kullanıcı ismini tanıyarak ona ait datayı gösterme şeklinde yapılmakta. “Ona ait data” derken, ait olduğu datayı tanıtan bir matching tablosu olduğu belirtmekte yarar var. Olayı şu şekilde daha kalıcı hale getirelim:
Yukarıdaki görseli incelediğimizde kullanıcı tablosu bir matching tablosu ile ilşkilendirilmiş. Bu matching tablosunun amacı, hangi kullanıcının hangi bölgeye ait olduğu, yani kullanıcı rapora girdiğinde sadece ait olduğu datayı görebilmesi diğer bölgelerin datasını görememesidir. Yani neye göre satır bazlı yetkilendirme yapacaksanız ona göre matching tablosunu oluşturmanız gerekmekte.
PowerBI da bu senaryo ile RLS i uygulayabilirsiniz ama Power BI ın kendi içinde de farklı bir RLS sistemi bulunmakta. Üstelik datanızın üzerinde herhangi bir değişiklik yapmanıza, matching tablosu oluşturmanıza gerek kalmaksızın.
Tabi bu yöntem diğerine göre daha az profesyonel bir yöntem olarak karşımıza çıkmakta. En azından ben bu şekilde düşünmekteyim.
Hemen demomuza geçelim. Bunun için AdventureWorksDW den FactInternetSales, DimSalesTerritory ve DimGeography tablolarını Power BI desktop a import ediyorum. Basic bir rapor oluşturacağım. Amacım, kullanıcılara sadece ilgili oldukları city bilgisini göstermek.
Aşağıdaki gibi basitçe bir rapor hazırlıyorum. Görsellerde hangi dataları gösterdiğimi, üst kısımlarında yazan title dan görebilirsiniz.
Amacımızı gerçekleştirebilmek için Role tanımlamaya ihtiyacımız var. Bunun için Power BI Desktop tan Modeling >> Manage Roles diyoruz.
yusuf.bogatepe isimli kullanıcı raporu açtığında sadece ilgili city si olan “Albany” nin datasını görmesini istediğimiz için Albany i ifade eden bir role tanımlıyoruz.
Şu an sadece Role u tanımladık. Hangi kullanıcının bu role ile birlikte ilgili datayı göreceğini söylemedik. Kullanıcıyı o Role e atama işlemini Powerbi.com dan yapabiliyoruz. Bunun için raporumu publish ediyorum.
Powerbi.com dan raporumun dataset in yanındaki “…” dan güvenlik e tıklıyoruz.
Power BI Desktop ta yanımlamış olduğumuz Role umuz karşımıza geliyor.
Şimdi sıra geldi kullanıcıyı bu role atamaya. yusuf.bogatepe yi bu role e atıyorum.
Daha sonra oluşturmuş olduğumuz rapordan basit bir dashboard hazırlayıp bunu Yusuf Bogatepe kullanıcısı ile paylaşıyorum.
Yusuf Bogatepe kullanıcısı ile log in oluyoruz. Karşımıza sadece city si Albany olan data karşımıza gelmekte. Böyle kullanıcı sadece kendisi ile ilgili olan datayı görebilmiş olmakta.
Keyifli okumalar..
Şeydanur Sandıkçı
Etiketler:introduction to power bi, microsoft power bi nedir, microsoft raporlama, mobile raporlama, power bi, power bi örnek, power bi mobile, power bi nedir, power bi permission, power bi rapor, power bi rapor hazırlama, power bi rapor oluşturma, power bi reports, power bi reports at ssrs portal, power bi rls, power bi row level security, powerbi.com
Son Yorumlar