SSRS Power BI Entegrasyonu

 

Merhaba,

Bildiğiniz üzere SQL Server 2016 Service Pack-1 yayınlandı. Bununla birlikte SQL Server 2016 teknolojilerini daha aktif bir şekilde kullanıyor olacağız.

Bu yazımda SSRS ve Power BI entegrasyonundan bahsedeceğim. Entegrasyonu nasıl yapıyoruz, kullanıyoruz gibi çeşitli konulara değineceğim.

SSRS 2016 nın web portali önceki sürümlere göre evrim geçirmiş halde karşımıza çıkmakta olduğunu söylemek sanırım yanlış olmaz. Neden olduğunu şu başlıklar altında toplayabiliriz:

  • Portalin görselliği
  • Farklı platformların tek bir platform altın kullanılabilirliği
    • Power BI entegrasyonu
    • Excel dosyalarını portele yükleyebilmek
  • Mobil raporlar
  • Daha gelişmiş görsellere sahip report builder…

gibi bir çok özellik sayılabilir tabiki ama buradaki ağır basan nokta MOBIL kısım diyebilirim.

Datazen teknolojisinin yeni yüzü olarak karşımıza çıkan, özet data ile çok hızlı bir şekilde dashboard lar hazırlayıp, herhangibir mobil cihazdan, desktoptan, tabletten görüntüleyebilme imkanı sağlayan Mobil Report Publisher ı tanıtıtğım yazıma şu linkten erişebilirsiniz.

Gelelim konumuza…

SSRS Power BI entegrasyonu 3 şekilde karşımıza çıkmakta. Şimdilik… Neden “şimdilik” dediğimi birazdan açıklayacağım.

  1. Power BI raporlarımızı(.pbix uzantılı) SSRS Portal e yüklemek

    ssrs upload.PNG

    Portal in ana ekranında Upload tabından .pix uzantılı Power BI raporlarımızı portale yükleyebilmekteyiz. Yükledikten sonra bu raporları görüntülemek lokalimizdeki POwer BI Desktop a ihtiyacımız var. Yani, portalin içersinden doğrudan Power BI raporlarımızı şimdilik görüntüleyememekteyiz. Yukarıda söylemiş olduğum “şimdilik” kelimesi bu noktada anlamına kavuşmakta. Bunun sebebi, ilerleyen günlerde Power BI raporlarımızı powerbi.com un dışında SSRS Portal e de Publish etme yeteneğinin gelecek olması. Yani bulut ortamının dışında on-premise bir ortama yayınlayıp, görüntüleyebilme şansımız olacak.

  2. Power BI a SSRS raporlarımızda kullandığımız görselleri pinlemek

    SSRS Power BI entegrasyonunu yapabilmemiz için raporların credential ları içeriyor olması gerekmekte.

    Rapor güncellendikçe Power BI a pinlemiş olduğumuz SSRS görsellerinin otomatik olarak güncellenebilmesi için SQL Server Agent ın çalışıyor olması gerekmekte. Entegrasyonun sağlanması noktasında bu bir zorunluluk değil, fakat otomatik refresh durumda aksi durumda hata alabiliriz.

    Entegrasyonu yapabilmek için ilk olarak Reporting Services Configuration Manager a geliyoruz. Sol taraftaki panelden Power BI Integration tabını seçiyoruz.

    ssrs power bi 1.PNG

    İş mail adresimizle login oluyoruz.

    ssrs-login

    Bu işlem sonrası SSRS portalden Power BI hesabı ile sign in olmamız gerekmekte.

    Bunun için SSRS portal den my setting kısmına gelip, Power BI hesabımızla giriş yapmamız gerekmeke.ssrs site setting.PNG

    Power bi hesabımızla login oluyoruz.

    Sıra geldi SSRS raporumuzu Power BI a pinlemeye. Daha onceden Report Builder ile hazırlamış olduğum raporumu portalden açıyorum.

    Aşağıdaki görselde sarı kutucukla işaretlediğim Power BI şaretinin olduğu kısım yukarıdaki entegrasyonu yaptıktan sonra karşımıza gelmekte.

    ssrs-pin-power-bi

    Bu işarete tıkladığımızda Power BI Dashboard larına pin leyebileceğimiz görseller aktifleşmekte.

    ssrs-pin-power-bi-2

    Sağ üst köşedeki bar chart ı Power BI a publish etmek istiyorum, bu nedenle üzerine tıklıyorum.

    Daha önce de söylediğim gibi Sql Server Agent ın çalışıyor olması gerekmekte. Benim agent im çalışıyor olmadığı için aşağıdaki hatayı aldım.

    ssrs-pin-power-bi4

    Sql Server Configuration Manager dan Agent ı çalıştırıyorum. Tekrar portalden görseli pin lemek için aynı adımları tekrarlıyorum.

    ssrs-pin-power-bi-4

    İşlem başarılı olmakta. Powerbi.com a gidip görselimi pin lediğim dashboard u inceliyorum. Bar chart ın geldiğini görebilmekteyiz. Bar chart ın üzerine tıklayınca bizi Report Builder ile oluşturmuş olduğumuz raporumuza göndermekte.  Drill through mantığında görselin ait olduğu rapora giderek daha ayrıntılı incelem imkanı elde etmiş olmaktayız.

    ssrs-pin-power-bi-5

  3. Power BI Mobile App

Android, Apple, Windows Phone.. herhangi bir mobil aracımıza mağazalarımızdan Power BI uygulamasını indirerek hem Power BI hem de SSRS mobile raporlarımızı erişebiliriz.

Keyifli okumalar…

Şeydanur Sandıkçı

Etiketler:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 responses to “SSRS Power BI Entegrasyonu”

  1. Engin Öztürk says :

    Şeydanur Hanım, bu akşam itibariyle SQL 2016’da Power BI’ı lokalde çalıştırdım. Analysis Service için çalışıyor olsa da performansını beğendim. Ancak lisans sorunu var mı bilmiyorum, lakin on-premise çalışıp azurla da letişim kurduğundan sanırım en az 1 lisanslı kullanıcı olması gerekiyor. Ancak (o detaylara henüz giremesem de) SQL tabloları için de çalışıyor olabilseydi daha iyi olurdu (data mart vs).

    Beğen

    • seydanursandikci says :

      Merhaba Engin Bey,
      Power BI birçok platformu desteklemekte,SQL de dahil olmak üzere. Sizin bağlanamadığınız platform mu var?

      Ücretsiz lisansta da azure(powerbi.com u kastettiğinizi düşünüyorum) u kullanabilirsiniz ama bazı özellikleri kullanamazsınız. Free ve Pro hesapları arasındaki farkı şuradan inceleyebilirsiniz:
      https://powerbi.microsoft.com/en-us/pricing/

      Ürünü keşfederken free hesapla ilerleyebilirsiniz. Kullanmaya karra verirseniz zaten schedule gibi olmazsa olmaz özellikler için mecburen Pro hesaba geçmeniz gerekecek.

      Kişi başı lisanslanan bir ürün Power BI, diğer Self Service BI ürünlerine göre oldukça makul bir ücreti var. Şirketinizdeki kullanıcı sayısını bilmiyorum ama Power BI embedded gibi özellikler var onlara da bakmanızı tavsiye ederim.

      İyi günler..

      Beğen

  2. Engin Öztürk says :

    Şeydanur Hanım,
    Power BI platformunu https://powerbi.microsoft.com/en-us/ ortamında kullanıyoruz. Bu platformada Power BI -Pro sürümü lazımdır, 50 kullanıcı olsa 50x10usd x 12 ay.. aslında çok da yabana atılacak bütçe sayılmaz.

    Ben de Power BI şirketimizde kurulu ssrs reporting services üzerinde çalışsın arzusundaydım, sizin makalenizde de belirttiğiniz gibi birkaç ay önceye kadar “power bi desktop”ta açıyordu, ancak şimdi web browserde çalıştırabildim. Ancak yinelemem gerekirse sadece analysis services destekli olması sıkıntı.. yani önce model yaratmak gerekiyor.
    Şirket içi ssrs serverde kurulu Reporting Services (Power BI konulu okuduğum makalelerde) bu durumun lisanslama dışı olduğu şeklinde.

    İyi günler

    Beğen

    • seydanursandikci says :

      Engin Bey,
      Birkaç ürün var(QlikSense, Tableau..) Power BI la karşılaştırabileceğiniz, onları baz alarak fiyat konusunda Power BI ın daha avantajlı olduğunu söylemek istedim. Tabiki her ürünün kendine göre avantaj ve dezavantajları var, ihtiyaçlarınıza göre siz doğru kararı vereceksinizdir zaten.

      PowerBI-SSRS entegrasyonunda şimdilik Analysis Services bağlantısı mevcut, aynen ama ilerleyen günlerde bu değişecektir ki okuduğum kadarıyla geliştiriciler de öyle demekte.

      Bu entegrasyon yeni bir geliştirme sayılabileceği için daha yolun başında diyebiliriz.
      Keyifli günler…

      Beğen

Yorum bırakın