PowerBI Ocak 2016 Yenilikleri

Merhabalar,
PowerBı ürününü kullananların aşina olduğu üzere, her ay PowerBI ürünü için birçok güncelleme yayınlanmakta. 2016 yılının güncellemelerinden bazılarını sizlerle paylaşıyorum.
1.Görsel Ögelerin Datasının Export Edilmesi
Powerbi raporlarını oluştururken birçok görsel bileşen kullanıyoruz. Bu bileşenlerde kullanılan veri setinin export edilmesi istenen bir şeydi. Artık mümkün hale geldi.
Powerbi.com sitesine giriş yapıyoruz.
Örnek raporlardan IT Spend Analysis Sample ı kullanarak örneğimi yapacağım.
İster Panolar ister Raporlar kısmından verisini export etmek istediğmiz bileşenin sağ üst köşesindeki üç noktayı(…) seçiyoruz.
Export data diyerek işlemimi gerçekleştiriyorum.
Burada dikkat etmemiz gereken yer, hangi bileşenin verisini export ediyorsak sadece o bileşenin gruplanmış verisini elde etmiş oluyoruz. Bir filtreleme söz konusu ise, filtrelenmiş veriyi export etmiş oluruz.
2-Dashboard a Resim veya Metin Kutusu Ekleme
Dashboard larımıza resim ya da metin kutusu ekleyebilmekteyiz. Dashboard ekranındayken sağ üst köşede bulunan Widget Ekle yi seçiyoruz.
Karşımıza iki seçenek gelmekte: Resim ve Metin Kutusu.
İlk olarak Metin Kutusu nu seçelim.
Karşımıza ,raporlardan pinlediğimiz bileşenlerde olduğu gibi kutucuk açılmakta. Sağ tarafta Kutucuk Ayrıntıları başlığı altında Metin Kutusunda görünmesini istediğimiz yazının ayarlamaları için ekran açılmakta. Konu başlığı, alt konu başlığı, metinin gövdesini oluşturacağım Content kısmının dışında , Özel bağlantı ayarlayın adında bir ayar bulunmakta. Bu özellik bize görsel ögemize URL tanımlama imkanı sunmakta.
Örneğin, aşağıdaki ayarlamaları yaptıktan sonra:
Metin kutusunun sağ üst köşesindeki … ya tıklayarak menüyü açıyorum.
URL e tıkladığım an, o adrese yönlendirmiş olacağım.
Bileşene URL ekleyebilmek için illa Metin kutusu eklememiz gerekmiyor tabiki. Dashboard ekranındaki bileşenlerin sağ üst köşesindeki … ya tıkladıktan sonra, Kutucuk ayrıntılarına girersek, yine sağ tarafta karşımıza gelen ekrandan Özel Bağlantı ayarlayın kısmında kısmında URL tanımlayabiliriz.
Şimdi sıra geldi Widget ekle nin diğer seçeneği olan Resim Ekle ye. Bunun için widget ekle>> Resim ekle dedikten sonra, sağ tarafta açılan ekrandan URL kısmına eklemek istediğimiz resmin adresini yazmamız gerekmekte.
Örneğin, browser a IT yazdığımda karşıma gelen görsellerden birini eklediğimde aşağıdaki gibi görsel karşıma gelmekte. Dashboard ekranında istediğim gibi yerini ve boyutunu değiştirebilmekteyim diğer görsel ögelerde olduğu gibi.
3-Print Dashboards
Bir çok kişinin merakla beklediği özelliklerden biri olan printing işlemi ile raporlarımızı kolay bir şekilde paylaşma imkanımız var. Tabiki burada print edilen raporun dinamik olmadığını göz önünde bulundurmakta yarar var.
Yazdırmak istediğimiz dashboard un sağ üst köşesindeki … a tıkladıktan sonra, Panoyu yazdır diyerek işlemimizi gerçekleştiriyoruz.
Karşımıza gelen ekrandan yazdırma ayarlarını yapılandırıyoruz. Hatta PDF olarak kaydetme imkanı bile sunulmakta.
Hedef kısmında bulunan Değiştir i seçtikten sonra PDF olarak kaydet diyerek dashboard umuzu PDF olarak kaydedebiliriz.
4-Görsel Ögenin Datasının Güncellenmesi
Dashboard un en son yenilenme zamanını, dashboard üzerinde görüntülemek mümkün. Bu ayarı dashboard da kullandığımız her bir bileşen için yapılandırabilmekteyiz. Özellikle farklı dataset lerden oluşan bir dashboard umuz varsa, bu datasetlerin güncellenme zamanı bizim için önem arz edebilmekte.
Dashboard daki görsel ögelerden yenilenme zamanının görüntülenmesini istediğimizi belirledikten sonra, ögenin sağ üst köşesindeki … ya tıklıyoruz ve Kutucuk Ayrıntılarına gidiyoruz. Son Yenilenme Zamanını Görüntülenme yi seçiyoruz.
Yenilenme Zamanını açtığımız bileşende artık Son Yenilenme zamanını görüntüleyebilmekteyiz.
Şunu da söylemekte fayda var: bu ayarı yapmasak da, bileşenin focus mode una geliğimizde sağ üst köşede Son Yenilenme Zamanını görüntüleyebilmekteyiz.
5-Dashboard Görsel Ögelerinin Veri Bilgisi
Raporumuzda kullandığımız görsellerin üzerindeki spesifik bir noktaya geldiğimiz, o noktanın değerini görüntüleyebilmekteyiz. Aynı yeteneği dashboard da da kullanabilmekteyiz.
6-Dashboard Sahibinin Bilgileri
Bir dashboard paylaşıldığında, bu dashboard la ilgili sorularımız, merak ettiklerimizi sorabilmemiz adına, dashboard un sahibinin iletişim bilgisine ulaşabilmekteyiz.
Paylaşılan dashboard un yanındaki … ya tıkladıktan sonra bu bilgiyi görebilmekteyiz. Örneğin, Yusuf Boğatepe nin paylaştığı dashboard un bilgi kısmına gelince mail adresine ulaşabilmekteyim.
7-Share Poin
t-Team Sites
Share point Team Sites ımıza powerbi dan direkt bağlantı kurabilmekteyiz. Bunun için Veri Al>> Dosyadan>>SharePoint- Team Sites dememiz yeterli.
Yararlı olması dileğiyle.Keyifli okumalar….
Şeydanur SANDIKÇI
Etiketler:data warehouse nedir, elt, etl, etl best practise, etl geliştirme, iş zekası nedir, microsoft, microsoft power bi nedir, microsoft powerbi, microsoft raporlama, microsoft reporting, power bi, power bi örnekler, power bi custom visuals, power bi danışmanlık, power bi examples, power bi eğitimi, power bi nedir, power bi r, power bi rapor örnekleri, power bi yenilikler, PowerBI, rapor, veri ambarı nedir
One response to “PowerBI Ocak 2016 Yenilikleri”
Bir Cevap Yazın Cevabı iptal et
Son Yazılar
Son Yorumlar
INFORMATICA NEDIR? için osman | |
INFORMATICA NEDIR? için seydanursandikci | |
INFORMATICA NEDIR? için ekrem | |
Power BI da Harita Kullan… için Mehmet | |
Power BI da Harita Kullan… için seydanursandikci |
Güzel çalışma olmuş
BeğenBeğen