Power BI Custom Visuals

Merhababalar,

PowerBI kullanıcıları raporlarda kullanılan görsellerin miktarı artık daha fazla. PowerBI Desktop ürününü incelediğimizde aşağıdaki görseller karşımıza gelmekte:

1

Görsel ögeler kısmına dikkat edelim

2

Bu ögelere ek olarak kullanabileceğimiz daha estetik daha eğlenceli görseller eklendi. Daha doğrusu biz ekleyebiliyoruz artık. Bu görsellerin microsoft un kendi görselleri olmadığını söylemekte fayda var. Custom olarak geliştirilmiş. “PowerBI Custom Visuals” olarak adı geçmekte.  Bu yazının konusu şimdilik değil ama bu demek oluyorki bizler de kendi görsellerimizi yapabiliriz.

Şimdi sıra geldi yeni görsellerimizi eklemeye.

https://app.powerbi.com/visuals/ adresine gidiyoruz. Visuals segmesi altında gördüğümüz görsellerin kullanabilmek için indirmemiz gerekmekte. Hangisini kullanmak istiyorsak, üzerine tıklayarak indiriyoruz.

7.PNG

Örneğin LinearGauge ı indirmek için üzerine gelip tıklıyorum. Download Visual seçeneğini seçiyorum.

33

I agree diyerek indirme işlemini tamamlıyorum. Bütün görselleri denemek isterseniz ki büyük ihtimal istersiniz, hepsini tek bir dosyada birleştirmede fayda var. Neden mi? PowerBI a bu indirdiğimiz görselleri eklerken aramakla uğraşmamak için ya da PowerBI Desktop ı kapattıktan sonra tekrar açtığımızda baştan yüklememiz gerekmekte şimdilik. Microsoft un kendi görselleri olmadığı için bu durumun böyle olduğunu düşünüyorum. PowerBI a gelen güncelleme sayısı o kadar fazlaki belki de önümüzdeki haftalarda bu durum değişecek olabilir.

44

Gelelim görselleri PowerBI Desktop a eklemeye. Bunun için Görsel Ögeler segmesi altında bulunun üç nokta(…) ya tıklıyoruz.

55

Karşımıza microsoft un uyarısı gelecek. Biz kaynağa güvendiğimizi farz ederek, İçeri aktar diyerek devam ediyoruz:)

6

Görsellerimizi bulunduğu dosyadan seçerek tek tek ekliyoruz. Ve kullanmaya hazırız.

Özellikle veri setinizde tarih alanı varsa Timeline, CalendarVisual işinize yarayacaktır.

AdventureWorksDW2014 DimDate, FactInternetSales tablosuna bağlanarak basitçe kullanımlarına göz atalım. Bu iki tablonun birbiriyle ilişkili olduğunu İlişkiler segmesinden görebilmekteyiz. Gelelim rapor segmesine.

8

CalendarVisual, görselini seçelim. DimDate teki FullAlternateKey in gruplanarak, o tarihin OrderQuantity(FactInternetSales tablosunda) sinin gösterilmesini istiyorum. Elimdeki veri seti çok fazla olduğu için her yıl bazında tekrar bir harita daha üretmiş oldu. Çünkü bu görsel yıl bazında verileri göstermekte. Eğer ben yıl bazında seçimler yapmak istiyorsam bu görsel pek işime yaramayacak. Bu nedenle görselimizi değiştirmek mantıklı olacak.

9.PNG

Timeline ı seçtiğimizde asıl istediğimiz gibi bir görsele sahip olmuş olduk.

Sağ üst köşeden yıl,çeyrek,ay, gün bazında tarih verimin görüntülenme şeklini değiştirebilmekteyim. 2010 yılını seçtikten sonra, D(day) ye bastığımda 2010 yılına ait günlere ulaşabilmekteyim.11.PNG

Özetle, görselleri deyerek keşfetmekte yarar var. PowerBI a sıklıkla yenilikler gelmekte. Bunları paylaşmaya devam edeceğim.

Keyifli okumalar…

Şeydanur SANDIKÇI

Etiketler:, , , , , , , , , ,

8 responses to “Power BI Custom Visuals”

  1. kilicselim says :

    Teşekkür ederiz güzel çalışma olmuş.
    SQL Server 2016 CTP 3.2 Mobile Report Publisher diye bir ürün çıkmış data zen’in Windows Application’u kurulum dosyası https://www.microsoft.com/en-ca/download/details.aspx?id=50400

    kullanım ayarları ekte

    How to create Mobile Reports and KPI’s in SQL Server Reporting Services 2016 – An end-to-end walkthrough

    Beğen

    • seydanursandikci says :

      Teşekkür ederim.

      Reporting service ve Datazen entegrasyonu olacağını duyurmuştuk zaten. Mobile Reporting Publisher ürünü bunun sonucu. Kullanmaya başlayanlar Datazen in aynı arayüzü olduğunu görecek. Reporting services ın en kısa bacağı tamamlanmış oldu böylece. Tek eksik mobil kısmının şimdilik IOS ta olması, ilerleyen günlerde tüm platformalar için de mevcut olacak tabiki.

      Paylaşım için teşekkürler Selim Bey.

      Liked by 1 kişi

      • kilicselim says :

        Mobile Report Publisher’ı kurdum fakat local’deki DB’ye ve Analysis server’a bağlayamadım, azure olmadan kullanılmıyor mu acaba?

        Beğen

  2. seydanursandikci says :

    Azure a ihtiyacınız yok. Veriyi Reporting Services e ekleyip, publish ettiniz mi?

    Beğen

  3. kilicselim says :

    Bu arada Windows mobile 10 için app çıkmış

    Beğen

Yorum bırakın